Direct contact? Bel: 085 070 31 73

HomeKeurmerken en certificeringenNationale en Internationale Wegvervoer Organisa...

Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO)

Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO)

 

Ons NIWO nummer is 31187

 

 

De nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) is sinds jaar en dag de vergunningsverlener voor het wegtransport. De NIWO valt rechtstreeks onder de minister van Infrastructuur en Milieu. Transportbedrijven moeten bij de NIWO een aanvraag voor een vergunning doen voordat ze in deze sector als vervoerder aan de slag mogen.

Op grond van de Wet wegvervoer goederen verleent de NIWO Eurovergunningen aan de ruim 13.000 transportondernemingen die zich in Nederland bezig houden met het goederenvervoer over de weg. De zogeheten Eurovergunning is verplicht voor alle transportbedrijven die zich bezighouden met het vervoeren van goederen in de Europese Unie.

De NIWO toetst zowel bij de aanvraag als iedere 5 jaar of deze bedrijven aan de vier in de wet omschreven kwalitatieve eisen voldoen: kredietwaardigheid, betrouwbaarheid, vakbekwaamheid en reële vestiging.

Ook verstrekt de NIWO bestuurdersattesten voor niet EU-chauffeurs, ritmachtigingen en CEMT-vergunningen en geeft de NIWO TIR-carnets af. Daarnaast beheert de NIWO de VIHB-lijst van afvalinzamelaars, -vervoerders,- handelaren en -bemiddelaars.

Het doel van de NIWO is om de binnen- en buitenlandse markt voor het goederenvervoer goed te laten functioneren. Een belangrijke manier om dit te bewerkstelligen is door het verlenen van vergunningen.

Daarnaast kan de NIWO ook vergunningen weer intrekken. Tevens is de organisatie gericht op het beheren van gegevens en het verstrekken van gegevens aan bepaalde partijen. Tevens neemt de NIWO deel aan bilaterale en multilaterale onderhandelingen om de situatie in de transportsector te verbeteren.

De NIWO: kwaliteit in transport begint hier!